Ljuvliga körsbär...
(klicka på rubriken) Äntligen fick vi fina körsbär från våra egna träd, såå goda! Verkar annars inte komma så mycket frukt i år, kanske blommorna fick kallt?
Jag tycker körsbären är godast att äta som dom är, solmogna och nyplockade...
Nedan kommer lite nyttig information om körsbärens förträfflighet, njut nu när de är som bäst:)
Körsbär är mycket antioxidantrika, fulla av antocyanin, som ger den vackra mörkröda färgen, samt flavonoider.
Antocyaninerna motverkar inflammation och skador orsakade av överansträngning i muskelvävnaden som leder till träningsvärk.
Kväveoxid (som ökar risken för artros och ledinflammationer) sjunker i blodet.
Körsbär innehåller få kalorier men riktigt med fibrer som
gör att man håller sig mätt länge. Dessutom är körsbär rika på B-vitaminer som
B1 (tiamin), B2 (riboflavin) och B6, som är nödvändiga för att hålla igång
ämnesomsättningen och göra om maten till energi åt kroppen.
Körsbär innehåller mycket kalium som sänker blodtrycket genom att forsla ut överflödigt natrium - alltså salt - ur kroppen. Genom att äta körsbär håller man alltså natrium-kalium-balansen på en sund nivå så att risken för högt blodtryck minskar.
Körsbär innehåller höga nivåer av sömnhormonet melatonin, som behövs för att vi ska kunna somna - och sova gott!
Körsbär skyddar hjärtat genom att antioxidanten antocyanid minskar inflammationer i kroppen som kan leda till hjärtproblem. Nivåerna av skadliga fetter sjunker i blodet och risken för stroke sjunker. Enligt forskningsresultat har körsbär en bättre anti-inflammatorisk effekt än all annan mat!
Körsbär innehåller flavonider som är en typ av antioxidanter, som bekämpar fria syreradikaler och motverkar för tidigt åldrande.
Ännu en fördel med antioxidantgrupperna flavonoider och antocyanider är att de båda motverkar huvudvärk och migrän.